Zir.Müh. Emre AVCI

Gölcük Mah. Gölcük Sk. No:123 Ula/MUĞLA
P.tesi-C.tesi: 08:00 - 19:00

Satsuma Mandalina Fidanı

• Meyveleri koyu turuncu renkte, üstten basık ve orta iriliktedir.

• Meyve genişliği 51.22 mm, uzunluğu 51.22 mm, ağırlığı 99.59 g’dır.

• İnce kabuklu, kabuğu yumuşak, kolay soyulan bir türdür.

• Meyveleri bol sulu, çekirdeksiz, kendine has aromaya sahiptir.

• Depolamaya ve taşımaya elverişlidir.

• Tat, koku ve kalitesi yüksek bir çeşittir.

• Erken dönemde hasat edilir.

• Güçlü ağaç yapısıyla soğuğa dirençlidir.

• Gönderilen fidanımız 3 yaşlarındadır.

• Gönderilen fidanlarımızın saksı üzerinde kalan boyu 120 cm ‘dir.

• Satsuma Mandalına Fidanımızın hepsi saksı içinde kökleri tutmuş bir şekilde gönderilmektedir.

• Saksılı fidanlar 12 ay boyunca dikilebilirler.

• Budamaları yapılmış olarak gönderilmektedir.

• Etiketlidir.

• Dikey taşımacılığa uygun özel kutusunda gönderilir.

• Gönderilen Satsuma Mandalına Fidanlarının tamamı sertifikalıdır.

• Fidanlığımız Virüs ve Nematod Ari Üretim Sertifikalıdır.

Kategoriler:

Açıklama

MANDALİNA FİDAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

Mandalina Fidanı  (Citrus reticulata);ılıman iklime sahip bütün memleketlerde kültür şekilleri yetiştirilen, yaprak dökmeyen, uçucu yağ taşıyan bu küçük ağaçların meyveleri ülkemizde çok sevilir. Ege, Akdeniz ve Doğu Karadeniz Bölgelerinde bol miktarda üretilmektedir.  Narenciye üretimimizin yaklaşık %25’ini teşkil eder.

GENEL İSTEKLERİ

Mandalina yetiştiriciliği;emek, sermaye ve zaman isteyen bir konu olduğundan ekoloji, bahçe planlaması ve çeşit seçimi, doğru değerlendirmelerde bulunmak için çok iyi anlaşılması ve irdelenmesi gereken konulardır. Bir mandalina bahçesinin planlanmasında birinci adım çevreyle ilgili özelliklerin tespitidir. Ekoloji denildiğinde iklim ve toprak özellikleri anlaşılmaktadır.

TOPRAK İSTEĞİ

Tüm narenciye fidanları gibi mandalina ağaçları da en iyi, bol humuslu, derin, süzek (suyu iyi akıntılı), kumlu-tınlı, tınlı ya da killi-tınlı topraklarda yetişir. İyice derine inen köklerinin oksijen gereksinimi fazla olduğundan, mandalina ağacı kesinlikle ağır topraklarda yetiştirilmemelidir. Taban suyunun da genelde toprak yüzeyinden 1,5 m kadar altta olması istenir;aksi takdirde toprakta iyi bir drenaj yapılması gerekir. Toprağın kireç oranına karşı da duyarlı olan mandalina ağaçları için en uygun toprak pH’sı 5,5-6 olmalıdır. Dikimden önce arazinin toprağı, mutlaka analiz ettirilmelidir. Mandalina bahçesi tesis edilecek yerin toprak derinliği en az 1,5-2 m olmalıdır. Mandalina yetiştiriciliğinde üzerinde durulacak esas konu toprağın havalanan bir yapıya sahip olmasıdır;çünkü mandalina kökleri yüksek oranda oksijen ister ve havasızlığa çok duyarlı olup boğulma tepkisi gösterir. Bu sebeple toprak havalanan-süzek bir karakter taşımalıdır.

TOPRAK İŞLEME

Tüm narenciye fidanları gibi mandalina ağaçlarının da çok derinlere inen kökleri vardır ama, köklerinin %90’ı, 0-90 cm derinlikteki yüzlek topraklardadır. Bu nedenle toprak işlemesi 10 cm derinliğe kadar yapılmalı ve ağacın köklerine zarar verilmemelidir. Bahçemizin yılda 4 kez, ilkbahar ve yaz mevsimlerinde 15-20 gün aralarla çapalanması yeterli ve yararlı olacaktır. Yabani ot temizliği, böyle çapalamalarla olabileceği gibi, herbisit (ot öldürücü) ilaçlarla da yapılabilir.

İKLİM İSTEĞİ

Tüm narenciye fidanları gibi mandalina ağaçlarının da en önemli isteği sıcak bir ortamda yetiştirilmektir. Bu ağacın yetiştiriciliğinin yapıldığı yerde sıcaklıklar -3, -4 derecenin altına düşmemelidir. -9, -10 derecenin altına düşen sıcaklıklarda mandalina ağaçları donup ölebilir. Dayanamayacağı en yüksek sıcaklıklar ise, 45 derece ve üzeridir. Mandalina ağaçlarının gelişmesi 12, 13 derece sıcaklıkta başlar;25-31 dereceler, gelişmenin en hızlı olduğu sıcaklıktır ve 37-39 derecelerde ağaçların gelişmesi durur. Meyve bağlamaları için en uygun sıcaklık 21 derecedir. Soğuk ve sıcak olarak sert esen rüzgârlar mandalina ağaçlarını kötü yönde etkilediğinden, bulundukları yerde hâkim esen rüzgârlara karşı rüzgâr kıranlar kurulmalıdır. Ayrıca mandalina ağaçlarının meyve dökümü ve meyvelerinin niteliği, havanın nem oranından etkilenir. Düşük nem oranlı hava, ağacın gelişimini ve meyve verimini kötü yönde etkilemektedir.