Zir.Müh. Emre AVCI

Gölcük Mah. Gölcük Sk. No:123 Ula/MUĞLA
P.tesi-C.tesi: 08:00 - 19:00

Kamkat Fidanı

Doğu Asya ve Çin’de doğal olarak yayılış gösteren çalı biçiminde ağaçlardır. Kamkat en küçük turunçgil meyvesi olarak da bilinmektedir. Şekli yuvarlaktan ovale kadar değişen meyvenin çapı yaklaşık 2 cm, ağırlığı 10 g civarında, kabuk rengi ise turuncu-sarıdır. Pulp kısmı oldukça ekşidir. Kabuk kısmı ise kendine özgü aromaya sahip olup, tatlıdır. Kamkat meyvesi diğer turunçgillerden farklı olarak kabuğu ile birlikte tüketilebilmektedir

Kategoriler:

Açıklama

Kumquat Kamkat Fidanı, üç yaprak anaç üzerine göz aşısı yapılarak üretilir. Erkek ve dişi organları aynı çiçek üzerinde olduğundan tek bir Kumquat Kamkat Fidanı her yerde çiçeğe ve meyveye yatabilmektedir.
Meyveleri iri zeytin büyüklüğünde olup Nisan-Mayıs aylarında yeme olgunluğuna erişmektedir. Meyve koparılmazsa bir yıl bitki üzerinde kalabilmekte, aynı lezzetle yenebilmektedir.

Kamkat, taze tüketiminin yanında şekerleme, marmelat, likör, şarap gibi ürünlere işlenerek değerlendirilebilmektedir. Kabuğundan elde edilen uçucu yağ ve biyoaktif bileşenler parfümeri, eczacılık ve gıda endüstrisinde kullanılmaktadır
Kumquat Kamkat Fidanı meyveleri Haziran ayı ortalarına kadar olan dönemde toplanıp yenirse bitki yeniden Temmuz ayında çiçeğe yatabilmektedir. Aksi halde bitki zayıf kalır ve çiçek açmaz. Bitki gübre olarak azot, fosfor ve potasyuma ihtiyaç duyar.Toprak İsteği:

Kamkat toprak isteği genel bir ifadeyle türüne göre nötr- asitli arasında değişmektedir. Toprağın biraz asitli olmasına dikkat etmek gerekir, bazıları hafif alkalinli toprakları tolere etmektedir. Organik besleyiciliği yüksek olan hem doğal toprak elementleri besleyiciliği yüksek olan ve mineralleri yüksek olan besleyici toprak ister. Toprağın süzek olması çok önemlidir.

İklim İsteği
Kamkat ağaçlarının en önemli isteği sıcak bir ortamda yetiştirilmektir. Bu ağacın yetiştiriciliğinin yapıldığı yerde sıcaklıklar -3, -4 derecenin altına düşmemelidir. -9, -10 derecenin altına düşen sıcaklıklarda kamkat ağaçları donup ölebilir. Dayanamayacağı en yüksek sıcaklıklar ise, 45 derece ve üzeridir. kamkat ağaçlarının gelişmesi 12, 13 derece sıcaklıkta başlar; 25-31 dereceler, gelişmenin en hızlı olduğu sıcaklıktır ve 37-39 derecelerde ağaçların gelişmesi durur. Meyve bağlamaları için en uygun sıcaklık 21 derecedir. Soğuk ve sıcak olarak sert esen rüzgârlar kamkat ağaçlarıını kötü yönde etkilediğinden, bulundukları yerde hâkim esen rüzgârlara karşı rüzgâr kıranlar kurulmalıdır. Ayrıca kamkat ağaçlarının meyve dökümü ve meyvelerinin niteliği, havanın nem oranından etkilenir. Düşük nem oranlı hava, ağacın gelişimini ve meyve verimini kötü yönde etkilemektedir.

Su İsteği
Genellikle, yaz aylarının sıcak geçtiği Akdeniz ve Ege Bölgelerinde, portakallarda sulama gerekir. Dikimini sağladığınız yıl 2 günde bir mutlaka sulama yapılmalıdır. Sonraki yıllarda toprak tipine göre 10-15 günde bir sulanmalıdır.

İncelemeler

Henüz inceleme yapılmadı.

“Kamkat Fidanı” için yorum yapan ilk kişi siz olun

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir