Zir.Müh. Emre AVCI

Gölcük Mah. Gölcük Sk. No:123 Ula/MUĞLA
P.tesi-C.tesi: 08:00 - 19:00
19 Şubat 2021 0 Comments

Tüplü Fidan Dikimi

Tüplü fidanlar kökleri tüpün içinde toprağa bağlı olduğu için her mevsim dikilebilen fidanlardır. Fidanların tutması için doğru şekilde tüplü fidan dikimi yapmak oldukça önemlidir. Fidan dikiminde birçok aşama vardır.

17 Şubat 2021 0 Comments

Bodur Meyve Fidanı Nedir?

Bodur meyve, daha doğrusu bodur meyve fidanı, anaçı (kökü) ağaca bodurluk etkisi veren meyve fidanlarıdır. Minyatür meyve vermezler. Bodur kökleri sayesinde daha sık dikim şansı verirler. Bu da birim alanda daha çok fidan dikip, daha çok meyve almak demektir.

Bodur meyvelerin en önemli özelliği, ağacı verime daha erken yatırmasıdır. Geleneksel bahçelerde 3. veya 4. yıl meyve vermeye başlayan ağaç, Bodur meyve fidanlarıyla 2. yıl verime yatar. Bahçenin 4. senesinde ekonomik verime geçer. Bodur anaçlar genellikle klon anaçlardır, yani doku kültürü gibi vegetatif yöntemlerle çoğaltılırlar. Doku kültürü çoğaltma tekniği ile virüsten ari, hastalıksız ve bir örnek bitkiler elde edilir.

14 Şubat 2021 0 Comments

Kaç Adet Fidana İhtiyacım Var?

Kullanacağınız fidan adeti, fidanın hangi anaç üzerine aşılı olduğuna, toprak verimine, dikim sistemine göre değişir. Geleneksel fidanlarla kurulan bir şeftali bahçesinde 6x6m kullanılırken yarı bodur anaç üzerine aşılı fidanlarla 2,5×4,5m mesafeye kadar yoğunlaşabilir. Bir Ziraat mühendisi ile tartışarak karar verilmelidir.

10 Şubat 2021 0 Comments

Hangi Çeşit Meyveyi Seçmeliyim?

Bölgenizde daha önce adapte olmuş çeşitler ile bahçe kurmak başarılı sonuç almanızı sağlar. İlk defa denenecek çeşitlerde en önemli faktör çeşidin soğuklanma süresidir. Soğuklanması uzun olan ve bu ihtiyacı karşılanmayan ağaç meyve vermez! Soğuklama ihtiyacı kısa süren bitki, ilkbahar geç donlarından zarar görerek çiçeklerini dökebilir! Bölgenin güneşlenmesi, gece-gündüz sıcaklık farkları, nemi gibi iklim koşulları dikkate alınmalıdır. Ağaç kış donlarına karşı dayanıklı olmalıdır. Hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığına dikkat edilmelidir.