Tüplü fidanlar kökleri tüpün içinde toprağa bağlı olduğu için her mevsim dikilebilen fidanlardır. Fidanların tutması için doğru şekilde tüplü fidan dikimi yapmak oldukça önemlidir. Fidan dikiminde birçok aşama vardır.
- Fidanların Dikileceği Toprağın Hazırlanması: Toprak hazırlığı fidan dikiminde ilk aşamayı oluşturur. Eğer toprak uzun süredir sürülmemişse, toprağın birkaç ay önceden sürülmesi gerekir. Bu şekilde toprak havalandırılır. Toprak sürülürken yanmış hayvan gübresi de toprağa ilave edilirse verim arttırılmış olur.
- Dikim Çukuru Hazırlığı: Dikim çukurunun derinliği ve genişliği çok önemlidir. Fidandikim çukuruna oturtulduğunda kökleri açıkta kalmamalıdır. Fidan çukuru kürek yardımıyla elle açılacaksa 60 cm derinliğinde ve 60 cm genişliğinde bir çukur açılabilir. Yani fidan dikimi için en az 60cm x 60cm boyutlarında çukur açılmalıdır. Eğer makine yardımıyla çukur açılacaksa 1 metre derinlikte ve 1 metre genişlikte çukur açılabilir. Çukurun en az 1 ay önceden açılmasında fayda vardır. Çünkü dikim çukurunun önceden açılmasıyla toprak havalanmış ve güneş görmüş olur. Yararlı mikroorganizmalar yaşama ve gelişme şansı bulur.
- Fidanın Çukura Yerleştirilmesi: Açık köklü fidan dikimi yapılacaksa; fidanlar çukura koyulmadan önce kök budaması yapılabilir. Tüplü fidan dikimi yapılacak ise; fidan tam çukura oturtulmadan önce fidanın köklerinin bulunduğu tüp keserek çıkartılmalıdır. Fidanın dışındaki toprağı saran tüp ile dikim yapılmamalıdır. Tüpten çıkardıktan sonra fidanın köklerini saran toprak dağıtılmadan fidan çukura yerleştirilmelidir. Fidanın aşı yeri toprağın 5 cm üzerinde kalacak şekilde dikim yapılmalıdır.
- Toprakla Kapatılması: Aşı yerine dikkat edilerek fidan çukura yerleştirildikten sonra çukur toprakla iyice doldurulmalıdır. Hatta ayakla toprak sıkıştırılmalı, boşluk bırakılmamalıdır.
- Can Suyunun Verilmesi: Fidan dikimi yapıldıktan sonra 10 litre kadar can suyu verilerek toprak iyice suya doyurulmalıdır. Can suyu bitki ilk dikildiği zaman oldukça önemlidir.
Tüplü Fidan Dikiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Tüplü fidan dikiminde kökler tüpün içinde olduğu için hava almaz. Köklerin hava almasını önlemek için dikimden hemen önce kökler tüpün içinden çıkartılmalıdır. Önceden tüp kesilip kökler çıkarılmamalıdır.
- Fidanda kök, dalyada gövde yaralanmaması olmamalıdır.
- Çok güneşli , bulutlu yada rüzgarlı havalarda dikim yapılmamalıdır. Rüzgar olmayan, bulutsuz havalarda dikim yapılmalıdır.
- Ağır toprak olan bölgelerde yağmurlu havalarda tüplü fidan dikimi yapılmamalıdır.